Puheenjohtaja miettii :-)

8.3.2019

Suomen Yrittäjänaisten keskusliitto on valinnut aluehenkilöitä, meillä Etelä-Pohjanmaalla hän on "Pöyröö" Liisa Seppälä, oikein paljon tervetuloa! Hän soittikin tänään ja kysyi mitä kuuluu. Ensiksi tietenkin totesin, että hienoa kun keskuliitossa ollaan valittu tällaiset aluehenkilöt, joihin voi kotoisemmin olla yhteydessä ja keskusliitto tulee vähän lähemmäs meitä pieniä yhdistyksiä. Liisa onkin oikein oivallinen ja esikuvallinen naisyrittäjä, joka jaksaa oman yrityksensä pyörittämisen ja pienen perheen lisäksi osallistua yhteiseen edunvalvontaan. Toiseksi totesin, että ei oikein hyvää kuulu! Yhdistystoiminta on ihan yleiselläkin tasolla hiipumaan päin, ei vain yksittäisten yhdistysten osalta. Omakin yhdistyksemme eläköityy kovaa vauhtia ja uusia nuoria ja virkeitä naisia kaivattaisiin yhdistyksen toimintaan. Kauhavan Yrittäjänaisten toiminnasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 45 vuotta. Ehkäpä heitämme kannat kattoon ja pannaan pippalot pystyyn :-)

15.8.2018

Aiemman kokemuksen tulisi olla majakka joka näyttää meille tietä, eikä laituri, johon kiinnitämme aluksemme. (Positiivarit vkolla 33)

23.1.2018
Kiitän luottamuksesta, puhennjohtajan palli on edelleen allani ja nuija kädessäni. Puheenjohtajan pestiin valitaan henkilö kahdeksi vuodeksi kerrallaan, jotta siihen pääsee 24 kk:ssa hyvin sisään. Sen jälkeen olisi hyvä valita uusi henkilö, ettei vetovastuu tuntuisi liian tuimalta.Uskon, että tämän kaksivuotiskauden jälkeen näin tullaan toimimaankin!

 

16.10.2017
Minun neljäs vuoteni puheenjohtajan ominaisuudessa on viimeistä neljännestä vaille valmis. Syyskokouksessa valitaan seuraavan vuoden toimijat, puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet.
Toivottavasti toimintamme on ollut sen kaltaista, että sen kautta on voinut helposti verkostoitua toisiin naisyrittäjiin. Toivottavasti olemme myös näkyneet vaikutusalueellamme ja päässeet sitä kautta lähemmäs asiakasta. Valtakunnan tasolle emme ole pyrkimässä, kunhan omalla reviirillämme pärjäämme ja pystymme pitämään yrityksen pyörimässä.
Yrityksiä on tänäkin vuonna lopetettu. Jatkajia ei ole ollut. Entistä enemmän palveluita joudutaan hakemaan naapurikunnista. Syy ja seuraus tai seuraus ja syy... ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen ja sitä tavoitellaan, mutta samalla oma tontti jää hoitamatta. Yrityshän ei elä sillä, että se avaa ovensa, oven saranoita pitää myös kuluttaa. Kaikkien etu on, jos oman paikkakunnan palveluja käytetään mahdollismman paljon. Käytä oman paikan parturiliikkeita, kosmetologipalveluja, vaateliikkeitä, askarteluliikkeitä, kirjakauppoja, ruokamarketteja, maatalouskauppoja, kodinkoneliikkeitä, pankkeja apteekkeja, siivousalan yrityksiä, hoivapalveluja, ravintoloita... ketään pois sulkematta.
Tule vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan tai vain viihtymään saman henkisessä seurassa. Vielä täytyy kyllä hehkuttaa, kun kolmasosa yhdistyksen jäsenistä lähti omakustanteiselle matkalle Dubliniin, jossa tultiin entistä tutuimmiksi, saatiin päästää höyryjä ja naisenergiaa kävelylenkkeihin ja illanviettoihin.

25.7.2017
Kesä kaikilla... Heinäkuu on loppusuoralla ja kesäpäiviä on koko maassa ollut viitisentoista kappaletta... siis sellaisia, jossa lämpötilakin on kohonnut yli 20 astetta. Syökö se ihmistä? Asenne kysymys!
Toivottavasti kaikkien vapaapäivään on osunut edes yksi tällainen ihana ja lämmin päivä, oikein hiki hatussa on saanut tehdä jotain mukavaa, itselle mieluista. Itselläni ei ole pitkiä loma-aikoja, harvalla yksin yrittäjällä onkaan, mutta olen jo tähän ikään oppinut, että kun ei ihan pakosti tarvitse "paiskia töitä", voi asennoitua lomafiilistelyyn ja tehdä itselle mieluisia asioita. Olenkin sanonut kysyttäessä lomista, että minulla on aina silloin lomapäivä, kun ei ole töitä.
Me yrittäjänaiset olemme elävöittäneet omalta osaltamme kotikaupunkimme keskustaa... toria, pitämällä joka torstai-ilta PopUp kahvilaa ja haastaneet muitakin yhdistyksiä ja toimijoita ja omia jäseniämmekin tuomaan tuotteita ja osaamistaan esille vaikka vain pariksi tunniksi viikossa; aika laihoin eväin... Meille toimijoille torstai-illat ovat kuitenkin olleet mukava piristys, vaikka joskus on tuntunut, että minäkö taas... mutta olemme samalla parantaneet omaa ja kaverin sielunelämää :-) ja tavanneet mukavia ihmisiä, asiakkaita ja torimyyjiä. Tämä on ollu sellaista vapaamuotoisempaa kokoustamista. Vielä elokuun loppuun pyöritämme kahvilaa ja sitten alkaa normaali syysrutiini, kokousten sisältö, jäsenillat, varainkeruuhankkeet yms.
Me yrittäjänaiset olemme ketteriä liikkeissämme ja toimissamme, innostumme aika nopeasti uusista asioista, kokeilemme, toteamme turhaksi tai onnistuneeksi hankkeeksi ja jatkamme matkaa. Tylsäksi ei ainakaan meidän yhdistystoimintaa voi millään muotoa sanoa... Tervetuloa mukaan!

4.4.2017
#koulunpenkilläoppii#
Viime talvena otin itseäni niskasta kiinni ja lähdin some-oppiin. Tämä, mitä nyt juurikin olen päivittämässä ja huomaan, että aivan liian harvoin... alkaa olla hiukan vanhentunut, jos kuuntelee 17-vuotiasta lukiolaista. He ovat olleet koulutuksessa kouluttajan lisäksi mentoreina siihen nopeaan some-viestintään.
Facebook on tuttu, Twittwristä olen kuullut ja ihmetellyt kuka sitä tarvitsee, Instagram... kuvia... kuka niitä ehtii selailemaan, WhatsApp... siihen liityin 10-vuotiaan tyttärentyttären kutsusta; se on mummu helppoo, voi kirjoittaa ja lähettää kuvii ja sitten jos on paljon asiaa, voi myös puhuu... Lukiolaiset näyttivät snäppäilevän toisilleen; kuvia kahvikupista tai muista ajankohtaisista toimista, joku sana, videonpätkä. Snäpchat, todellista pikaviestintää kaverilta toiselle. Todella mielenkiintoista, mutta kuten kouluttajakin huomautti, joka paikassa ei tarvitse roikkua.
Yritykset ovat mukana monissa yhteisöissä, mutta itselleni luontevinta on päivittää verkkosivuja (www) ja olla mukana Facebookissa henkilönä ja yrityksenä. Kouluttajakin neuvoi opetustilanteessa, että harkitse ja valitse, mitä ehdit tehdä ja mikä on ominta.
Toimittajan työtä tehdessäni ja etsiessäni tietoa, tärkeää on, että verkkosivut ovat ajan tasalla, onko sivuista hyötyä, jos tieto on peräisin kahden tai neljän vuoden takaa!
Myös markkinointia sosiaalisessa mediassa kannattaa tutkia, siinä on mahdollisuus ja se voi olla myös hukkaan heitettyä rahaa. Mutta summa summarum; #koulunpenkilläoppii#uutta#ihmeellistä :-)

13.10.2016

"Ole pienistä hetkistä onnellinen..."

Miten onnekas olen ollutkaan ja kiitollinen tänä päivänä, koska aikanani liityin oman paikkakunnan Yrittäjänaisyhdistykseen. Olen vuosien aikana oppinut huomaamaan miten monta työkaveria minulla onkaan, vaikka teenkin yksikseni töitä. Minulla on kollegoita, joiden kanssa puhumme samaa kieltä. Meillä yleensä on samoja ongelmia ja samankaltaisia pieniä iloja. Tapaamiset yhdistyksen järjestämissä tempauksissa tai toimiminen hallituksessa saattavat sillä hetkellä tuntua mahdottomilta sovittaa aikatauluun, mutta miten virkistynyt sitä onkaan, kun palaa kotiin, jos ei ihan heti, niin ainakin jälkeenpäin :-)

18.4.2016
Kiitos Helsingin Yrittäjänaiset todella onnistuneita valtakunnallisista Yrittäjänaispäivistä!
Osallistuimme pienellä lähetystöllä tapahtumaan, mutta saimme jälleen valtavasti uutta energiaa ja ideoita omaan toimintaan, ainakin minä puheenjohtajana... perästä kuuluu :-)
Vuosittain päivillä palkitaan ansioituinein, toimintarikkain, näkyvin yhdistys. Tänä vuonna palkittiin iso yhdistys, yli 100 jäsentä ja tunnustus lähti Rovaniemen Yrittäjänaisyhdistykselle. Ensi vuonna me voisimme olla seuraava palkittu... On pienten yhdistysten vuoro.
Tällaiset yhteiset tapaamiset luovat yhteenkuuluvuutta ja kannustavat oman yritystoiminnan kehittämiseen ja uskoon tulevasta. Meidän maassa kuitenkin pienet yritykset työllistävät suunnattoman määrän ihmisiä, työllistämmehän jo itsemme... Eikä tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa, jos ei voida tarjota leipää muille, jokainen kantaa oman vastuun omasta elämästään. Näytti ja kuulosti siltä, kun tavattiin yrittäjänaisia muilta paikkakunnilta (Vaasasta, Oulusta, Helsingistä, Turusta, Porista... Iisalmesta) että suurin osa meistä päiville osallistuneista oli juuri niitä yksinyrittäviä Naisia!
Jos itse näymme ja kuulummu, muutkin tulevat meidät näkemään ja kuulemaan... mitä annettavaa, tarjottavaa meillä on.

29.3.2016
"Suurin saavutus on olla oma itsensä maailmassa, joka jatkuvasti yrittää tehdä sinusta jotakin muuta." Näin on lausunut Ralph Waldo Emerson ja tämä teksti aloittaa kirjan, joka osui silmiini kirjastossa vieraillessani. En ole kirjaston suurkuluttaja, mutta joku minut ohjasi tämän kirjan äärelle... Laurie Helgoe selvittää Introversion voima -kirjassaan miksi sisäinen elämäsi on suurin rikkautesi.
Kumpa rohkenisimme toimia sisäisen voiman, alitajunnan johtamana, vaikka lopputulemana tulisikin hiukan erilaista. Olen vasta kirjan alussa, mutta se on herättänyt jo monia ajatuksia.
Me suomalaiset ja varsinkin pohjalaiset, olemme juroa kansaa luonteeltamme, emme ole kovin ulospäin suuntautuneita, emme ole ensimmäisenä avaamassa keskustelua, seuraamme asioita hiukan sivusta. Tällaista luonteenpiirrettä kutsutaan hienosti introversioksi. Päinvastainen luonteenpiirre on ekstroversio. Hän on selkeästi ulospäin suuntautunut, pitää juhlista, hänelle on tärkeää olla suosittu, verkostoituminen on A ja O, hänen ei ole hyvä olla yksin.
Jos introvertin tulee esiintyä ekstroverttina tai päin vastoin, emme ole sitä, mitä olemme ja pitkän päälle se voi johtaa hankaluuksiin, väsymykseen.
Tommi Koivu jakoi erään Härmän Kylpylässä kuntoutuksessa olleen yrittäjänaisen vinkin oman ajan hallitsemiseksi. Tämä yrittäjänainen eli hektistä elämää kalenterin aikataululla, eikä osannut sanoa ei, eikä hän halunnut keksiä tekosyitä. Ratkaisuksi hän oli kehittänyt kalenteriinsa sanan MUUTA.
Kun kalenterissasi lukee MUUTA, siihen ei voi luvata mitään muuta, eikä tarvitse keksiä selityksiä miksi ei käy tai ole vapaana.
Koetetaan löytää itselle sopiva tapa sopeutua tähän hektiseen maailmaan, jossa jokainen kaipaa olla oma itsesä! Ja annetaan kaverin olla oma itsensä. Helgoen mukaan introverttejä on 57% ja ektroverttejä 43% väestöstä, joten meillä pohjalaisilla ei ole mitään hätää, meitä on muitakin!


5.1.2016

Hui, onhan aikaa vierähtänyt edellisestä päivityksestä, johtunee fb-muodista... No anyway, missä tieto kulkee, se on aina hyvä.
Ainakin meillä yrittäjänaisten hallituksessa mennyt vuosi oli työntäyteinen. Kokoonnuimme kokoustaen kuukausittain kesäkuukausia (2) lukuunottamatta ja koetimme toteuttaa yrittäjänaisten toimintaperiaatettamme, näkyä ja kuulua niin jäsenistöön kuin asiakkattemme suuntaan. Asiakkaille on hyvä suunnata myös tapahtumia, muuten saatamme jäädä heille vieraiksi, tutun yrittäjän luona on mutkatonta asioida, voi käydä vaikka vain moikkaamassa, jos juuri sillä hetkellä ei ole mihinkään tarvetta!

Minä sain käydä Forssan mukavilla Yrittäjänaispäivillä, jarjestönä tempaisimme mahtavat Vapputohinat, joihin saamme varmasti jatkoa tulevana keväänä. Kesällä osallistuimme Yrittäjien järjestämille kesämarkkinoille. Elokuussa veimme jäsenistöä ja asiakkaitamme bussiretkelle Vaasaan ja Merenkurkun maisemiin sekä Lapualle puistoihin ja puutarhoihin. Syyskuulla seitsemän naisen ryhmänä teimme kulttuuri- ja viinimatkan Unkariin, jossa pääsimme tutustumaan suomalaisten yrittäjien paikalliseen menestykseen ja toimintaan. Yrittäjänaispäivänä vietiin kynttilät sankarihaudoille. Kauhavan perinteiseen Halloweentapahtumaan torille toimme Tulta ja tarinaa ryhmän esiintymään pimeässä illassa, se oli hienoa! Sitten viimeinen yhteinen ponnistuksemme oli joulutapahtuman järjestäminen. Myyjiä tapahtumaan tuli ihan kohtuudella ja väkeä riitti myös kauppiaille Kauppatien varteen. Omasta kioskistamme sai ostaa lautasellisen joulupuuroa ja soppaa, kahvia, torttuja, lapset koristelivat pipareita. Olimme taas tyytyväiset päivään. Vielä tarjosimme teatteriretken jäsenillemme ja avecit pääsivät mukaan omakustanteisesti.

Pj. kiittää lämpimästi kaikkia tapahtumien järjetelyihin ja tapahtumiin osallistuneita jäseniä.

 

3.3.2015
Ollaan jo kadun aurinkoisella puolen! Ainakin päivään on saatu lisää valoisia tunteja ja tuntuu, että paljon enemmän saa kaikkea aikaan. Puheenjohtajana olen tuumannut tuota yrittäjänaisjäsenyyttä, mitä se kenellekin merkitsee, mitä sillä saa. - Itse aikoinani olin rivijäsen, joskus osallistuin yhteisiin jäseniltoihin tai tapahtumiin, mutta koko touhu ja ihmiset yhdityksessä jäivät vieraiksi. Onko se vain hallituksen etuoikeus olla jotain yhdistyksessä... EI, mutta näin se ikävä kyllä tuntuu olevan. Hallitus on toimeenpaneva elin, mutta olisi huippua, jos kentältä tulisi ehdotuksia niin tekemiseen kuin toiminnan parantamisen. Yhdityksen tarkoitus on antaa jäsenilleen ennen kaikkea mentorointia ja tukea, virkistystä ja verkostoitumista. Jos näyttää nenänsä jossain jäsenillassa tai tulee apuun tapahtumiin, se ei tarkoita sitä, että that's it, me saimme sut! Hallituksen tarkoituksena on kyllä aktivoida yhdistystään, jotta siinä olisi mielekästä olla mukana ja ehkä sitten toimiakin. Hallituspaikkoja vapautuu lähes joka vuosi, mutta yhdistyksessä voi toimia vaikka ei ole juuri tänä vuonna hallituksessa. Kaikki me puhallamme yhteen hiileen, yksinyrittäjän ja pienyrittäjän hiileen. Mutta mahtavaa jos haluat olla mukana kaupunkimme yritystoiminnan kehityksessä! Tervetuloa te kaikki uudet yrittäjänaiset yhdistykseemme, mutta saa tulla myös toimintaan :-)

28.10.2014

Miten ottaa yhteyttä henkilöön, jota on ajatellut? Ottaisinko paperia ja kynän ja kirjoittaisin kirjeen, siten kyllä saan paljon ajatuksiani sanotuksi, mutta en tiedä, mitä hänelle kuuluu. Kirjoitanko sähköpostia, siinäkin voin kirjoittaa ummet ja lammet, mutta taaskaan en tiedä, mitä hänelle kuuluu. Laittaisinko tekstarin, siihen hän varmaan reagoi, jos reagoi, mutta en vieläkään tiedä, mitä hänelle kuuluu. Mutta haluanko tietää, mitä hänelle kuuluu? Haluanko vain kertoa, mitä itselleni kuuluu!

Jos todella haluat olla yhteydessä henkilöön, kaiva puhelin laukun pohjalta, näppäile numero ja odota, odota tarpeeksi kauan, että hän ehtii vastata.

Voi kuinka mukavaa olikaan kuulla hänen ääntään ja vaihtaa kuulumisia. Monille on tärkeää saada kertoa omista asioistaan, sillä sellainen vuorovaikutus harvinaistuu, jossa puhutaan ja kuunnellaan.

Siksi ihmisellä on kaksi korvaa ja yksi suu, että hän kuuntelisi enemmän kuin puhuisi.

3.9.2014

Tällä viikolla vietetään Positiivisuusviikkoa! Mikä onkaan parempaa. Positiivisuutta kannattaa aina ylläpitää, siitä pääsee oman itsensä lisäksi nauttimaan kaikki läheiset.

Hallituksessa tuli puheeksi positiivisuusviikko ja tietenkin, spontaaneja kun olemme, päätimme antaa tunnustusta jollekin positiiviselle henkilölle. Päätimme valita Vuoden Symppiksen :-) Tämän kunniamaininnan sai vastaanottaa tällä viikolla pirteä eläkeläisnainen Eeva Haapsaari, jolla on sydän paikallaan ei vain omille läheisilleen, vaan kaikille. Hänen mottonsa on arvostaa itseä, niin silloin voi arvostaa myös toista. Tosi hyvä motto!

Kun on itsensä kanssa sinut, voi kohdata kenet tahansa. Yrittäjänaisena olemme aina alttiina muiden arviointiin, olemme valinneet työmme ja kasvatamme leipäpuutamme asiakkaittemme arvioinnin alaisina. Kun olemme ylepeitä tekemästämme työstä, voimme osoittaa arvostusta myös asiakkaallemme, joka on valinnut meidät omaan tarpeeseensa.

Positiivista ajattelua kaikille :-)

 

12.6.2014

Posti toi eilen mukavan lähetyksen ystävältä, Positiivareiden Kesän taikaa kirjanen, jota lukiessani ystävä oli mielessä ja mukava aika, jota nyt vietämme. Sieltä löytyi Viljo Kajavan runo, josta osan haluan jakaa myös teidän kanssanne!

Nauti uusia perunoita ja voita, mansikoita ja makkaroita. /Tee saunaan tuore vasta, varpaat veteen kasta. /Hakkaa liiteriin halkoja, oio nurmikolla jalkoja. /Ihastele poutapilviä, siristele auringossa silmiä. /Haista kesän tuoksut, unohda turhat juoksut. /Muista paljon lekotella, laiturilla elämää hekotella. /Mieti kivoja juttuja, tapaa ystäviä ja tuttuja. /Älä murehdi ötököitä, vietä ihania kesäöitä.

Meille kaikille kuuluu pieni huilitauko, nautitaan siitä hyvällä omallatunnolla, teemmehän kuitenkin tuplasti töitä ennen huilia ja triplasti sen jälkeen :-) Ja ollaan yhteydessä ystävien kanssa, niitä ei ihmisen elinaikana ole koskaan liikaa! Kiitos muistutuksesta.

 

27.2.2014
Tänään ilmestyi Yrittäjänainen lehti ja uusi keskusliiton puheenjohtaja Seija Estlander, joka aiemmin on toimittanut lehden, osaa tuoda yrittäjänaisen vahvuuden esiin. Hän kirjoittaa uudenlaisesta yrittämisestä, johtamisesta, ideoista ja uudenlaisesta asenteesta. "Näin siksi, että vain uudistumalla, selätämme valtion velan, talouden takatalven ja väestörakenteen voltit."
"Niinpä vallan kahvassa olevien pitää nyt noteerata se, että me naiset elämme jo näillä tanhuvilla, eikä meitä kannata ylenkatsoa."

Tuli tuota lukiessani mieleen, että mikä potentiaali meissa naisissa todella onkaan! Kunhan vain tartumme tehtävään, se tulee tehdyksi, ennemmin tai myöhemmin.
Täällä Kauhavallakin on jo yli kolmekymmentä järjestäytynyttä naisyrittäjää. Tiedän, että kauhavalaisia naisyrittäjiä on paljon, paljon enemmän, mutta he eivät vielä ole tarttuneet yhdistykseen kiinni. Yhdistys voi tarjota muiden samankaltaisten yrittäjien kokemusta ja tukea omille mietteille ja meitä on yhdistyksessä monia jo vuosikymmeniä toimineita yrittäjänaisia, joiden kokemukset voivat olla juuri sinulle hyvinkin arvokkaita. Toivon, että näiden uudistuneiden nettisivujen myötä tulemme tutummaksi ja rohkenet tarttua meidän ja Suomen Yrittäjänaisten tarjoamaan tukeen.